تغذیه طیور تحت شرایط استرس گرمایی

تغذیه طیور تحت شرایط استرس گرمایی

دما و رطوبت بالا تاثیرات مضری بر تولیدات طیور دارد. تولید کنندگان طیور می‌توانند با کنترل برخی از شرایط، عملکرد پرنده را در طی دوره استرس گرمایی کنترل نمایند. زمان تغذیه عامل بسیار مهمی در کاهش اثرات مضر استرس گرمایی می‌باشد. از این رو قسمت عمده جیره باید زمانی که طیور در معرض استرس حرارتی قرار ندارند در اختیار آن‌ها قرار گیرد (اوایل صبح و عصر). تاثیر دادن دان در ساعات خنک روز در طیور گوشتی بسیار واضح‌تر از طیور تخم‌گذار است. در اغلب موارد، زمان تغذیه به تنهایی می تواند بسیاری از مشکلات مرتبط با مرغ گوشتی را مرتفع سازد و این در حالی است که در طیور تخم‌گذار این راهکار کافی نیست و لازم است یک‌سری از مسائل مدیرتی در کنار ساعات تغذیه رعایت گردد.

دان کامل پس از تهیه باید حداکثر طی دو ماه مصرف شود تا از تولید سموم (مایکوتوکسین ها) جلوگیری شود. همچنین در ساعات تغذیه تعداد دان‌خوری ها باید افزایش یابد تا پرندگان تشویق به خوردن دان بیشتری شوند.

شکل دان:

تغذیه با دان پلت در طیور گوشتی نسبت به دان آردی، سبب کاهش ۶۷ درصدی انرژی مورد نیاز برای دریافت غذا می شود. از آن جایی که دان پلت موجب می‌شود پرنده در انرژی مصرفی برای دان، صرفه جویی کند باید در کیفیت دان و مدت زمان تغذیه دقت فراوان نمود. تغییر در ۱۰% آردینگی دان منجر به تغییر ۰۱/۰ در ضریب تبدیل غذایی می شود.

پروتئین جیره:

در گذشته توصیه می شد که در استرس گرمایی، به دلیل کاهش مصرف دان توسط پرنده‌ها، میزان پروتئین جیره افزایش یابد. در طی سال های اخیر نتیاج تحقیقات نشان می دهند که نیازی به افزایش پروتئین نمی‌باشد. مطالعه‌ای که تحت شرایط استرس گرمایی (دمای ۳۲ درجه سانتی گراد) انجام شد نشان داد که افزایش پروتئین جیره از ۱۷% به ۲۳% رشد طیور را در ۳ تا ۶ هفتگی تغییری نداده است.

چربی جیره:

در فصول گرم توصیه می شود بخشی از انرژی جیره به وسیله چربی‌ها تامین شود زیرا چربی‌ها در مقایسه با سایر اقلام غذایی، انرژی حرارتی کمتری تولید می‌کنند و در نتیجه تحمل استرس گرمایی را برای پرنده آسان‌تر می‌نمایند. در استفاده از منابع چربی باید بسیار دقت شود زیرا برخی از منابع ممکن است با اجزای جیره هم‌خوانی نداشته باشند. بطور کلی از چربی‌هایی که مقادیر زیادی اسید چرب غیر اشباع شده دارند مانند روغن سویا، کانولا، روغن کتان و روغن ماهی باید کمتر و به مقدار ناچیز در جیره به مقدار استفاده شوند. این بدان علت است که میزان آنتی اکسیدانت در چربی‌های غیر اشباع  اندک بوده و مستعد تغییرات تند شدگی و تخریب ویتامین های A و E و در نهایت تغییر طعم گوشت طیور می‌شود. به‌علاوه این منابع چربی که غنی از چربی های غیر اشباع  می باشند، مخصوصاً روغن سویا، سبب افزایش چربی‌های احشایی و عضله سینه شده و در نتیجه کیفیت کشتارگاهی گوشت کاهش می یابد.

ویتامین‌ها و مواد معدنی:

افزایش دفع مواد معدنی و الکترولیت‌ها یکی از جنبه‌های استرس حرارتی می‌باشند. میزان احتباس فسفر، پتاسیم، سدیم، سولفور، منگنز، منیزیم، مس و روی در طیور گوشتی که تحت شرایط استرس گرمایی (۳۵ درجه سانتی گراد) پرورش می‌یابند در مقایسه با طیوری که تحت شرایط معمول پرورش می یابند (۲۴ درجه سانتی گراد) بسیار کمتر است و در نتیجه منجر به افزایش ضریب تبدیل و افت لاشه می‌شود. طیور تخم‌گذاری که تحت شرایط استرس گرمایی پرورش می‌یابند نیز دچار افزایش دفع الکترولیت‌ها شده و در نهایت منجر به کاهش وزن و کاهش استحکام پوسته تخم مرغ ها می‌شود، لذا در چنین شرایطی استفاده از الکترولیت‌ها و املاح معدنی نیز توصیه می‌شود.

تحت شرایط استرس حرارتی، نیاز به ویتامین‌ها نیز افزایش می‌یابد. افزایش نیاز به ویتامین‌ها وابسته به عوامل فیزیولوژیک بدن همچون کاهش استفاده از ویتامین‌ها در تغییرات تعادل اسید و باز، جذب ضعیف ویتامین‌ها و کاهش میزان ویتامین‌ها در پرمیکس‌های ویتامینه به واسطه شرایط نامناسب می باشد. اضافه نمودن مکمل‌های ویتامینه در چنین شرایطی منجر به تامین نیازهای پرنده و بهبود رشد می شود.

تغییرات محتوای ویتامینی پرمیکس‌هایی که در معرض دما بالای قرار می گیرند

 

کنترل

۳ ماه در دمای ۳۲

ویتامین A

5654 IU

4488 IU

ویتامین E

33 IU

29 IU

ویتامین  B1

6/0 mg

2/0 mg

ویتامین B6

1/1 mg

8/0 mg

ویتامین  B12

4/15 mg

1/12 mg

فراهم نمودن آب کافی برای پرنده ها:

پرندگانی که دچار استرس گرمایی می‌شوند، بیش از ۸۰% حرارت تولیدی خود را از طریق تبخیر دفع می‌نمایند. با کاهش دمای آب و در اختیار گذاشتن آب خنک، مصرف آب توسط پرندگان افزایش می‌یابد و در نتیجه سبب بهبود دفع حرارت از طریق تبخیر می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند که افزایش ۲۰ درصدی مصرف آب، سبب بهبود میزان تبخیر و دفع حرارت به میزان ۳۰ درصد بیشتر نسبت به حالت پایه می شود.

مترجم: دکتر مهدی چراغچی

دارای بورد تخصصی بهداشت و بیماری های طیور دانشگاه تهران

عضو بخش علمی گروه دارویی کیمیافام

Ref: World poultry, no. 08, volume 28, 2012

2040 بازدید

  نظر خود را درباره این مطلب بنویسید